Cea mai mare greșeală pe care o fac românii datori la bănci. De asta ajung să-și piardă casele în 7-8 ani

de: Alexandru Puiu
30 05. 2023

Există numeroase greșeli pe care le poți face atunci când te adresezi unei bănci pentru a obține un împrumut, dar probabil că cel mai grav aspect este acela de a te îndatora până la gradul maxim.

Ce înseamnă acest lucru? Să presupunem, în linii mari, că ofițerul bancar îți calculează suma maximă pe care ți-o poate acorda banca drept împrumut și, raportat la salariul tău, ți se comunică faptul că poți lua împrumut maximum 30.000 de lei, la o rată lunară de cel mult 1.200 de lei pe lună.

Acesta e gradul maxim de îndatorare, raportat la cât câștigi, fiindcă băncile știu să țină cont de anumite cheltuieli necesare, cum ar fi coșul zilnic sau faptul că locuiești în chirie, motiv pentru care, dacă ai salariul de 3.000 de lei, nu poți avea rata lunarp de 2.500, fiindcă e imposibil să poți supraviețui cu 500 de lei 30 de zile.

Tocmai de aceea, se efectuează unele calcule și ți se stabilește un plafon maxim până la care te poți împrumuta și o sumă maximă pe care ești capabil să o dai pe lună, conform veniturilor tale oficiale, fiindcă banca nu ia în calcul faptul că pe tine te întrețin părinții și lunar te ajută cu bani, vorbim doar despre sume oficiale.

Cum să te pui la adăpost, când te împrumuți la bancă. Sfaturi direct de la bancherii cu 20 de ani de experiență

Cam așa stau lucrurile cu gradul de îndatorare, explicate ca în cadrul unei discuții între prieteni și de aici, spun experții, pot pleca multe probleme, fiindcă românii, din dorința de a obține cât mai mulți bani din bancă, acceptă să meargă spre gradul maxim de îndatorare, gândindu-se că vor găsi ei o soluție mai târziu să le crească veniturile.

E total greșit, fiindcă îți asumi un angajament financiar, poate chiar pe termen lung, vânzând blana ursului din pădure.

La fel de eronat e să nu faci economii, să nu ai o evidență clară și consecventă a bugetului familiei. E important să vezi cât câștigi și pe ce se duc banii, de unde ai putea face economii, fiindcă e nevoie întotdeauna de un buget de urgență, mai ales în zilele acestea imprevizibile pe care le trăim.

„Sunt în industria aceasta de peste 20 de ani, iar speranțele au fost tot timpul că gradul de intermediere financiară o să crească. Este posibil să fie o chestiune culturală, de mentalitate, legată de serviciul datoriei și de educație financiară, cu siguranță. Mai important este faptul că nu avem bani puși deoparte.

O mare parte din populație nu are resurse pentru zile negre sau cei care au, au insuficient. Aici nu vorbim numai de nevoie imediate și urgente, ci și de resurse puse deoparte pentru protecție: produse care te protejează pentru accidente și invaliditate, în cazul în care rămâi fără locul de muncă, sau produsele care au și o componentă de investiții”, a explicat Nicolae Andreica, director retail ING Bank, pentru profit.ro.